De energieprijzen stijgen voortdurend, de voorraden fossiele brandstof dalen en de regelgeving rond de energieprestatie van gebouwen wordt steeds strenger. Hierdoor is het onontbeerlijk om milieubewust en zuinig met energie om te springen. Dit kan door gebruik te maken van bodemwarmte of geothermie.

Aardwarmte

Doordat de zon de aardbol bijna constant opwarmt, zit onder de grond heel wat bruikbare warmte. De eerste meters onder het aardoppervlak worden beïnvloed door seizoensschommelingen, maar op 5 à 7 meter diepte is dit effect zo goed als verdwenen. Eenmaal men diep genoeg geboord heeft, heeft de bodem een temperatuur van 10°C à 12°C.

Deze warmte kan uit de bodem gehaald worden door een gesloten circuit met warmtepomp. Hiermee kunt u uw volledige woning verwarmen en het water voor uw sanitair. De warmtepomp levert ongeveer 70% (gratis) energie bij een verbruik van 30% elektrische energie. Om die reden is het verbruik, in vergelijking met een klassiek verwarmingssysteem, veel minder. Daarenboven zijn er ook nog fiscale voordelen aan verbonden. Een overzicht van de mogelijke premies die u ontvangt, vindt u op www.energiesparen.be.

Een gesloten circuit

Het systeem dat het efficiëntst werkt in onze streken is een gesloten circuit, waarbij aardewarmtewisselaars in de bodem worden geplaatst tussen de 50 en de 150 m diep, afhankelijk van het soort bodem en de beoogde capaciteit.

Dit systeem is onderhoudsvrij en belast de aarde niet, doordat gebruik wordt gemaakt van milieuvriendelijke producten. Er worden meerdere gaten in de bodem geboord, daarin worden onderling verbonden polyethyleen leidingen geplaatst. In deze bodemcollectoren stroomt continu een mengsel van water en (milieuvriendelijk) antivries. Dit mengsel brengt de opgenomen warmte naar de warmtepomp, die op zijn beurt uw woning of water verwarmt. Om deze boringen te bepalen wordt gebruik gemaakt van E.E.D.-software.

Geothermie Vandaele

Nieuw in ons gamma!

Sinds kort hebben we ook een klein boortoestel in ons machinepark. Daarmee kunnen we kortere en platte boringen maken. Dit gaat voor bijna alle diameters.  ...

Geregistreerd lassen

Indien er geregistreerd HDPE-laswerk moet gebeuren, dan kunt u steeds bij ons terecht.  Om gebruik te maken van onze gekwalificeerde en gediplomeerde werknemers kan u ons altijd contacteren.  ...